|
Inleiding | Het schrift | Goede raad
Inleiding Hoewel we het vandaag een recht vinden om naar school te gaan en zelfs verder te studeren, was dit vroeger lang niet altijd het geval. De tijd dat in België de schoolplicht opgetrokken werd naar 14 jaar, is nog geen 100 jaar geleden, nl. in 1914. Kinderen werden vooral voorbereid op het verdere leven, en naast een theoretische basiskennis werd ook de nadruk gelegd op praktische dingen.
Een voorbeeld hiervan zijn de lessen "voedingsleer" die deel uitmaakten van het onderwijs voor meisjes. Let vooral op de aandacht die wordt besteed aan het samenstellen van maaltijden (voedingsbestanddelen), het bewust worden van de prijs van voedingsmiddelen en de kostprijs van een menu. Naar het einde van het boekje werd ook de theorie rond de voedingsmiddelen en de bereidingswijzen extra uitgelegd.
De schriftjes waren voorgedrukt, en naast de teksten die de leerlingen zelf in het schriftje moesten "neerpennen", stonden er een aantal duidelijke raadgevingen onderaan de pagina's. Hieronder vind je het werk van Henriette Mortelmans, die op 14-jarige leeftijd haar laatste schooljaar volgde. Aan de punten te zien was Henriette een vlijtige leerlinge.
Het schrift Klik op de kleine afbeeldingen hieronder om ze in groter formaat te openen in een nieuw scherm.
Goede raad... Tenslotte nog de goede raadgevingen die in dit werk aan de ijverige leerlingen wordt meegegeven. Misschien kunnen we er ook nu nog iets van leren?
Aangeboden door Henriette Mortelmans |
Laatste wijziging | 18-02-2007 - Omzetting naar nieuwe stijl |