Info Straat
 
001
003
004
005
013
 

 

De straat...

Hieronder algemene informatie over de straat.

Voor informatie over een specifiek adres, klik je op het huisnummer in het menu aan de linkerkant van het scherm (indien beschikbaar).

 

Straatnaam

Adrescode

Merkezeel

WILMERKL_000

 

Naamgeving

Sinds

1684

Vroegere naam:

-

 

Begin / Einde

 

Zijstraten

 

 

Informatie

Met Merkezeel - een zeeltoponiem - wordt naar een Frankische nederzetting verwezen, die dwars over de grenzen van Willebroek en Tisselt lag, waardoor Puurs een tweede belangrijk deel van Tisselt-Willebroek kon bezetten, dit nadat "het Callantsveld", zijnde een strook tussen de Bosbeek, de Beekstraat en het Spaans Kasteel had besteken, waarvan het Kalandershof het centrum was.

In het "Landboek van Puurs" (1669) is er onder de tienden van Puurs sprake van "... een groot velt, toebehorende de hoeve van der Hoochpoorte, gelegen op de MERCKEZEELE, toebehoorende diversche personen. Item onder de Nieuwe banck een groot velt, geheeten dat Nieuwe Landt, toebehoorende diversche persoonen, gelegen naest het veldt geheeten MERCKEZEELE. Item een groot velt, geheeten MERCKEZEELE aenden Mispelwech" (J. Verbesselt, het Parochiewezen in Brabant, deel IX, 1969).

De naam Merkezeel is als bouwland en gehucht, dat gedeeltelijk op het grondgebied van Breendonk en Willebroek lag, in 1684 terug te vinden als Merkezeel (RA Antwerpen, nr. 4212, notaris Joachim Van der Veken, 19-2-1684). Ernest Moeremans (in zijn Toponomie van Klein-Brabant) noemt "Merk" een nevenvorm van Mark, waarvan de oorspronkelijke betekenis "grens" is, daar waar hij voor "zele" (het tweede lid van de samenstelling) naaar "woonplaats, verblijf, woning" verwijst. Hij komt tot de slotconclusie dat Merkezeel een verblijf is in het grensgebied, zijnde de scheiding tussen Willebroek en Breendonk, langs de Breendonkstraat en op de grens tussen de vroegere heerlijkheden Puurs en Willebroek.

Merkezeel is via de Tisseltsesteenweg te bereiken.

Door de verkaveling die in 1980 door toedoen van het gemeentebestuur tot stand kwam, is het een wijk geworden die een tiental straten telt, die ons aan het agrarisch verleden van dit gebied herinneren.

Bron: "Geschiedenis van de Willebroekse straatnamen", samengesteld door Karel De Decker en uitgegeven door CSC Vormingswerk Willebroek in 1989.

 

Ligging in de gemeente

 

 

Afbeeldingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2017

Foto's van Merkezeel.

Let ook op de foto van de Bosbeek, die onder Merkezeel doorgaat (in de buurt van de Tisseltsesteenweg.

Bron: PI-TB

 

 

Nog verwerken:

-

 

 

 

Laatste wijziging 29-09-2024 - Toevoegen nr. 13
03-10-2023 - Controle
01-08-2023 - Toevoegen overzicht aangrenzende straten
05-09-2021 - Creatie van de pagina