A  B
 C  D
 E  F
 G  H
 I  J
 K  L
 M  N
 O  P
 Q  R
 S  T
 U  V
 W  X
 Y  Z

Sch‚‚fstr‚‚t (de)

1. Schaafstraat (Breendonk).

 

SchŤrrep Zant ('t)

1. Plaats in Willebroek op de linkerkanaaloever, ter hoogte van de oude kanaalsluis (die intussen verdwenen is).

¬‚n 't SchŤrrep Zant zŤn veel kinnekes gemokt. = Op het Scherp Zand gingen veel jonge mensen vrijen; waarschijnlijk werden daar veel kinderen verwekt.

 

Sitee (de)

1. Wijk van huizen die gebouwd werd door de ASED-fabriek om er de ingenieurs die uit WalloniŽ kwamen te laten wonen. [>Fr. Citť]

De Sitee leÔj tusse d'Appeldoenkstr‚‚t Ťn de V‚‚tstr‚‚t. = De Citť ligt bevindt zich tussen de Appeldonkstraat en de Vaartstraat.

2. Wijk van huizen die gebouwd werd door de onderneming Louis De Naeyer langs de Oostvaartdijk. De officiŽle naam was Sint Antoniusvoorgeborgte of Faubourg St. Antoine.

MuziekmiŽjster den Doo Žs gebooren in de Sitee. = Muziekmeester Josse Clymans werd geboren in het Sint Antoniusvoorgeborgte.

 

 

Sjakkemakaa (-)

1. Als iemand spreekt over een voor hem onbekende bestemming, of als men het heeft over een onbepaalde plaats ergens ver weg.

Gistere was em ie nog, m‚‚ naa Žs em persies vertrokke n‚‚ Sjakkemakaa! = Gisteren was hij hier nog, maar nu lijkt het of hij vertrokken is naar verre oorden!

 

Sp‚‚rstr‚‚t (de)

1. De Spaarzaamheidstraat, straat aan de oostkant van de vaart. De naam van de straat is bepaald door Louis De Naeyer. Hij wist zijn werknemers te overtuigen van het belang van "sparen" door het mini-aandeelhouders te maken van de fabriek.

 

St‚‚pelstr‚‚t (de)

1. Stapelstraat, die rond 1845 Entrepotstraat genoemd werd.

 

St‚‚sse (de)

1. Het station, eerder gelegen langs de lijnen Mechelen-Terneuzen en Antwerpen-Boom-Brussel.

 

 

StiŽjnuffel

1. Steenhuffel.

StiŽjnuffel Žs weÔjreltbekŽnd veu zene Pallem Ťn die schooŽn vlomse boerepjŤŤre die[j] oep 't flŤske st‚‚n. = Steenhuffel is wereldvermaard voor de Palm en die mooie Vlaamse trekpaarden die op het etiket van het flesje staan.

 

 

Laatste wijziging 14-05-2008 - Toevoegen afbeeldingen
16-02-2007 - Omzetting naar nieuwe stijl